Hem > Allmänt, Funderingar, Samhälle > Om konsten att vara en besvärlig kund!

Om konsten att vara en besvärlig kund!

28 januari, 2009
Det finns saker som man som kund finner oerhört irriterande och en av dessa saker är att vissa butiker envisas med att ta 5:- när man betalar med kort. Detta trots att kortföretag som Visa förbjuder avgifter vid användande av deras kort, det är kort och gott ett avtalsbrott mot kortutgivarna [läs mer här]. Nu är det så att det inte är gratis för butikerna att låta kunderna använda kort utan bankerna tar ut en avgift för hyra av kortläsare o.s.v. och detta kan man ha en hel del åsikter om [se E24 exempel på kostnader] Detta förändrar ändå inte grundfrågan om varför man tar ut en straffavgift på kortanvändning och inte på kontantanvändning. Det är inte gratis att hantera kontanter för småbutiker, man måste väga in den arbetstid det tar för att räkna kassan, ta det till en bankbox, inlämningsavgiften för kontanter m.m.

Nu till konsten att vara just en besvärlig kund. Jag har börjat med att varje gång en butik vill ha en extra avgift för mitt användande av kort begära ett skrivet kvitto med extraavgiften specificerad. Detta för att många butiker som tar ut denna avgift inte slår in den i kassan – alltså svarta pengar! – och dels för att om man är besvärlig så kommer man ganska ofta undan utan att behöva betala avgiften. Min motivation till varför jag vill ha ett specificerat kvitto är att jag ska gå till min bank för att få tillbaka de pengar jag lagt ut. Nu är det bara (vad jag vet) Handelsbanken som ger tillbaka pengar (jag har en annan bank) men de övriga bankerna kontaktar butiken och meddelar dem att de begår ett avtalsbrott. Så hotet fungerar oavsett vilken bank man har konto i även om man inte får tillbaka sina pengar.

Självklart blir många små butiker sura på dig som kund om du skulle börja följa mitt exempel på agerande när de vill ha en extraavgift för kortbetalningen, men detta är det bästa sättet att sätta press på butiker att få bort avgifterna. Det är sedan butikernas jobb att få bankerna att sänka eller ta bort sina avgifter så att det blir mer förmånligt även för dem att låta kunderna använda betalkort. Det finns ingen enkel väg att gå för att bli av med dessa extraavgifter, men genom att göra mig till en besvärlig kund visar jag iallafall min åsikt.

Annonser
%d bloggare gillar detta: